EPTE (percutane electrolyse)
Percutane electrolyse is behandelvorm bij chronische peesproblemen. Tijdens de behandeling brengen we onder echogeleiding een dry-needle naaldje naar het aangedane gebied. Vervolgens brengen we een stroompje door het weefsel heen welke een aantal chemische en fysiologische processen in gang brengt. Deze processen activeren het natuurlijk genezingsproces. De behandeling vindt plaats onder echogeleiding waardoor we de exacte locatie kunnen behandelen.
In Nederland is de EPTE vrij nieuw, veelal wordt shockwave gebruikt. In de landen om ons heen, waaronder Spanje, wordt deze behandeltechniek al langer toegepast. En met succes!
Waar wordt EPTE voor gebruikt?
EPTE wordt gebruikt bij de behandeling van hardnekkige peesklachten. Vaak zijn dit pezen als de achillespees en voetpees. Maar ook een kniepees of een schouderpees kan soms slecht herstellen. Een beschadigde pees is te vergelijken met het gat van een donut. Het deeg is het gezonde weefsel. Het gat in de donut is vaak het pijnlijke weefsel wat moeite heeft met herstellen. Doordat we met EPTE het naaldje precies op de goede plek kunnen krijgen, stimuleren we juist dit gebied!
Nadat de controle echo kunnen we zien dat het lichaam meer peesmateriaal heeft gemaakt. Dit is belangrijk om twee redenen. Ten eerste zal de pijn afnemen want het deel van de pees die de pijn veroorzaakt is verminderd. Ten tweede is de pees nu toe aan aan een oefenprogramma met een opbouw in belasting. Hierdoor wordt de pees sterker en kan hij meer belasting aan van het dagelijks leven.
De behandeling met EPTE
EPTE is een klein onderdeel in de bahandeling van peesklachten. Voordat we kunnen beginnen met prikken bepalen we met echo de diagnose en de exacte behandellocatie. Om het stroompje rond te laten gaan, plakken we een elektrode op de huid. Daarna prikken we de behandellocatie aan onder geleide van de echo. Vervolgens loopt het stroompje via de plakker naar de naald en door het weefsel. Dit kan even ongemakkelijk zijn, gelukkig duurt het maar tussen de 80-120 seconden. Pijnlijk is het vrijwel nooit.
Wat gebeurt er na de EPTE?
Bij peesproblemen verandert de zuurtregraad van het weefsel. Door het stroompje van de electrolyse wekken we een fysiologische ontstekingsreactie op. Hierdoor zien we een aantal lokale effecten:
- de PH waarde verhoogt naar een meer basische omgeving
- de bloedsomloop neemt toe
- tenocyten worden gestimuleerd voor de ontwikkeling van nieuw peesvezels
In conclusie, EPTE stimuleert de synthese van het peesweefsel door een gunstig milieu te creëren voor herstel.
Een effectieve EPTE behandeling
EPTE zorgt alleen ervoor dat de voorwaarden voor herstel aanwezig zijn. De peescellen gaan zich nu aanpassen onder invloed van de toenemende belasting. Dat wil zeggen dat een oefenprogramma van essentieel belang is voor een sterke en gezonde pees. Om terug te komen op de vergelijking met de donut, ook het deeg moet worden getraind.
De beste resultaten worden bereikt wanneer de EPTE gecombineerd wordt met adviezen ten aanzien van de belasting en een oefenprogramma met opbouwende belasting.
Waar is EPTE voor?
EPTE wordt gebruikt bij chronisch peesletsel. Dit kan zowel bij de aanhechting, de pees zelf, als bij de overgang naar de spierbuik zijn. Bij een aantal aandoeningen werkt EPTE heel erg goed, dit zijn vooral de chronische en langdurige:
- Elleboogklachten
- Kniepeesklachten (Jumper’s Knee)
- Achillespeesklachten
- Hielspoorklachten
De voordelen van EPTE
Een aantal voordelen van EPTE op een rij:
- Geen extra kosten; shockwave valt onder de vergoeding voor fysiotherapie
- Kortdurende behandelingen
- 3-8 sessies is voldoende bij 85% van de patiënten
- Aanpak van de oorzaak
- Geen bijwerkingen
- Voorkomt een operatie of injecties
Waar kan je terecht?
Uiteraard kunt u gewoon bij ons op de praktijken in Reeuwijk en Gouda terecht. We hebben ook een spreekuur bij Livit Orthopedie in Rotterdam op de woensdag morgen. Een afspraak maken kan via de website, kijk bij de contact pagina voor alle gegevens.